Didgeridoo

Het is de moeite waard om dit vreemde instrument te leren kennen. Schrijf je hier in voor een cursus of scroll naar beneden voor meer specifieke info.

Algemene informatie over didgeridoo blijft op deze website heel beperkt. Over het muzikale gedeelte kan ik dit al vertellen: didgeridoo wordt gespeeld met lucht, alles wat met de mond te maken heeft en uiteindelijk vooral met verhalen.

Didgeridoo leren kan iedereen, en zelfs op een relatief korte tijd. In 2015 en ’16 was ik op reis in Australië, een land dat in vergelijking met België heel weinig muzikale geschiedenis bevat. Het tropische deel van Australië was voor mij wel de perfecte inspiratiebron om een groeiende muzikale honger te stillen met een festijn aan brom, tak- en dingoklanken. Enkele instrumenten testen en kiezen, en het oefenen was begonnen. Tooncentrum vinden, circulair ademhalen, doseren, variëren…
Leermeesters waren gemakkelijk te vinden in Australië: eerst in Airlie Beach, de maanden daarna vooral Daniel Swayne en Jacob “Gindan” Snider in en rond Cairns. En keer op keer vertellen de ervaren spelers dat didgeridoo iets persoonlijks is. Technieken kunnen aangeleerd worden, maar een verhaal vertellen doet ieder op z’n eigen manier.

Ook elk instrument heeft een eigen karakter. Er zijn geen twee didgeridoos die op exact dezelfde manier reageren op zijn bespeler. Het is hetzelfde effect als een goede dirigeerstok of een ‘magic wand from Ollivander’s’. Mijn eigen favoriete jungle-achtige didgeridoo (zie foto) werd beschilderd door Trevor Peckham, die me ook leerde om de wax te maken, boetseren en herstellen.

Didgeridoo is een boeiende tool om ademhaling in alle omstandigheden in te schatten en te kunnen doseren. Deze eigenheid is van algemeen nut, om plankenkoorts of andere pres(en)tatiestress onder controle te krijgen en zelfs om te buigen in een voordeel. Controle van ademhaling is immers het tweede aspect van een rustige en confidente uitstraling, na de algemene lichaamshouding.

Dit kon ik vanaf 2017 in praktijk toepassen. Maddi Goodwin, een goede vriendin en fantastische fluitiste, vroeg me om dirigent te zijn op de wereldpremière van haar “A Sunburnt Country Project”, waar wereldster William Barton te gast was en die alweer inspiratie gaf om verdere stappen te ondernemen om didgeridoo te begrijpen, en die kennis ook door te geven.

CURSUS

Heb je meer vragen over didgeridoo? Wil je een kleine kennismaking of een hele lessenreeks om zo veel mogelijk technieken onder de knie te krijgen? Heeft jouw instrument een reparatie of check-up nodig?

  • Didgeridoo reparaties: volgens afspraak via 0485 720 718
  • Kennismaking individueel: €20
  • Kennismaking groepsles: €35 per groep (excl. lesmateriaal)
  • Lessenreeksen hebben graduele korting. 10 lessen = 10% korting, 20 lessen = 20% korting. (*)

Vul hieronder jouw gegevens in en maak een afspraak

didgeridoo

(*) Technisch gezien hebben 2 lessen dan ook 2% korting. Akkoord.