Didgeridoo

Algemene info over dit instrument blijft op deze website heel beperkt, maar wie graag meer weet mag gerust een berichtje sturen, of een paar lessen komen volgen!

Ik hou me vooral bezig met het muzikale aspect. Over het technische gedeelte kan ik dit al vertellen: didgeridoo wordt gespeeld met ademhaling, mond en verhalen.
Iedereen kan over didgeridoo enorm veel leren op een korte tijd. In 2015 en ’16 was ik op reis in Australië, een land dat in vergelijking met België heel weinig muzikale geschiedenis bevat. Maar het tropische deel van Australië was voor mij wel de perfecte inspiratiebron om een groeiende muzikale honger te stillen met een festijn aan brom, tak- en dingoklanken. Het oefenen was begonnen. Tooncentrum vinden, circulair ademhalen, doseren, variëren…
Er zijn ook weinig betere regio’s om eerste didgeridoolessen te volgen dan tropisch Australië. Eerst in Airlie Beach, de maanden daarna vooral bij Daniel Swayne en Jacob “Gindan” Snider in en rond Cairns. En keer op keer zeggen de grote leermeester dat didgeridoo spelen iets persoonlijks is. Technieken kunnen aangeleerd worden, maar een verhaal vertellen doet ieder op z’n eigen manier.

Ook het instrument heeft een eigen manier. Er zijn geen twee didgeridoos die op exact dezelfde manier reageren op zijn bespeler. Hetzelfde effect als een goede dirigeerstok of een ‘magic wand from Ollivander’s’. Mijn eigen favoriete jungle-achtige didgeridoo (zie foto) werd beschilderd door Trevor Peckham, die me ook leerde om de wax te maken, boetseren en herstellen.

 

Didgeridoo is een boeiende tool om ademhaling in alle omstandigheden in te schatten en te kunnen doseren. Deze eigenheid is van algemeen nut, om plankenkoorts of andere pres(en)tatiestress onder controle te krijgen en zelfs om te buigen in een voordeel. Controle van ademhaling is immers het tweede aspect van een rustige en confidente uitstraling, na de algemene lichaamshouding.

Dit kon ik vanaf 2017 in praktijk toepassen. Maddi Goodwin, een goede vriendin en fantastische fluitiste, vroeg me om dirigent te  zijn op de wereldpremière van haar “A Sunburnt Country Project”, waar wereldster William Barton te gast was en die alweer inspiratie gaf om verdere stappen te ondernemen om didgeridoo te begrijpen, en die kennis ook door te geven.

In de zomer van 2017 speelde ik dan ook samen met Maddi (dwarsfluit) en Lorenzo Bennu (folk gitaar) in ‘Wild Project’, een ultra-cosy vegetarisch restaurantje in Antwerpen.

Meer vragen over didgeridoo, reparaties, een kleine kennismaking of een hele lessenreeks: Klik op de didgeridoo!

didgeridoo